Rauarikkad toidud – millised toidud vastavad sinu igapäevasele rauavajadusele kõige paremini?

Rauarikkad toidud ja rauda sisaldavad toiduained peaksid olema meie igapäevase toitumise oluline osa ning aitavad meil elada täisväärtuslikumat ja tervislikumat elu.

Meie tervis on väga mitmetahuline mehhanism – ainult ühe aspekti eest hoolitsemine ei ole alati kõige tõhusam ja mõistlikum valik. Oma heaolu parandamiseks ja parema elu elamiseks peaksite kaaluma oma toitumise tasakaalustamist oluliste toitainetega. Kuna meie organismid koosnevad erinevatest peenhäälestatud liikuvatest osadest, vajab igaüks neist oma toimimise toetamiseks spetsiifilisi toitaineid. Peamine viis, kuidas enamik inimesi saab toitaineid, on toidust ja vitamiinidest – ja kuigi vitamiinid võivad tunduda hea ideena, on dieedi koostamine, et saaksite kõik olulised toitained toidust, parem valik.

Kui räägime toitainetest, siis üks olulisemaid neist on raud. Rauarikkad toidud (ning rauda sisaldavad toiduained) on seega väga olulised terve ja tugeva keha säilitamiseks. Raud peaks olema teie dieedi oluline osa ja aitab teie kehal korralikult kasvada ja areneda, samuti toetama seda, kui tunnete end haigena. Raud on mineraal, mida võib looduslikult leida paljudes toiduainetes, kuid pidage meeles, et igapäevase vajaduse rahuldamiseks võite võtta ka rauapreparaate. 

Toitumine, hemoglobiini tõstjad ja vitamiinid.

Rauarikkad toiduained on üks asi aga miks on raud nii oluline? 

Raud aitab toetada paljusid teie organismi elutähtsaid funktsioone, sealhulgas teie keha vajadust hemoglobiini ja müoglobiini tootmiseks (sisaldab raud hemoglobiini tõstvad toiduained). Need kaks on valgud, mis aitavad hapnikku teie kehas laiali jaotada, toetades tervislikku keskkonda teie keha erinevate süsteemide vahel. Lisaks sellele, et raud toetab seda väga olulist hapniku jaotamise rolli, kasutatakse seda ka mõne olulise hormooni tootmiseks.

Raud toidus ja kust saab rauda?

Väga hästi, raud on ülioluline toitaine, mis aitab meie keha tervena hoida. Aga kust sa rauda saad?

Teatavasti leidub rauda looduslikult paljudes toiduainetes (mis sisaldavad ka hemoglobiini tõstvad toiduained) – õnneks väga varieeruvates toiduainetes, mida saab kasutada nii taime-, vegan- kui ka tavatoitumisel. Rohke rauarikka toidu söömine võib olla oluline rauavaegusaneemia vältimiseks, eriti kui teil on üks või mitu riskitegurit. Mõned riskitegurid hõlmavad perekonna ajalugu, veganlust, sagedast vereloovutamist ja muud – nii et mõelge hoolikalt, millised rauda sisaldavad toiduained teile sobivad.

Seega, kui teie toidulaud koosneb peamiselt lihast, on teil hea meel teada saada, et üks parimaid rauarikkaid toidud on rauarikas liha – raud toidus on väga paindlik. Nende hulgas on maks – kuigi mõned inimesed ütlevad, et see ei maitse peaaegu nii hästi, ei saa te eitada selle kasulikke toiteväärtusi. Sama kehtib ka muu elundiliha kohta. Nende hulka kuuluvad keeled, südamed, neerud, luuüdi ja nii edasi. Need võivad pärineda mitmesugustest loomadest, sealhulgas lehmadest, sigadest, talledest ja kitsedest – head rauda sisaldavad toiduained on mitmekülgsed.

Üks asi, mida peaksite siiski meeles pidama, on teie tervislik seisund. Ükski dieet pole universaalne ja kõik sellesse tehtavad muudatused peaksid olema hästi läbimõeldud. Mõnikord võib arstiga konsulteerimine olla mõttekas (näiteks kui teil on kõrge kolesteroolitase ja rauasisaldusega liha söömine ei pruugi olla teie jaoks parim valik). 

Peale maksa saab rohkelt rauda ka punasest lihast, mis on meie toidulaual väga levinud osa, nii et siin ei tohiks probleeme olla. Veel üks väike mainimine on linnuliha – saate täita oma toitumisvajadusi, süües rohkelt kanaliha. Maitseb hästi ja lihtsalt valmistatakse, mida veel vaja oleks?

Lõpuks, kui eelistate taimetoitlust, on rauda kalas ja mereandides palju. võtke näiteks karbid – saate valmistada väga mitmekülgseid roogasid ja lisada neid väga erinevatesse asjadesse. 

Kui eelistate liha täielikult vältida, saate aga palju rauda saada puuviljadest, mille hulka kuuluvad granaatõunad ja mooruspuumarjad – head raua allikad igale inimesele. Lisaks on banaanidel ja õuntel ka suur toitainete sisaldus. Raua saamiseks oleks parem juurviljadest – oad, kikerherned ja läätsed on saadaolevatest toiduainetest kõrgeima rauasisaldusega, seega rauarikkad toidud ja dieedid, mille osa nad on, võivad olla väga paindlikud.

Rauarikkad toidud koos teiste toitainete ja tervislike toiduainetega aitavad sul elada paremat ja tervislikumat elu. Tarbi rohkelt rauda sisaldavad toiduaineid ja aita toetada oma keha igapäevast talitlust – vali endale sobivad raua allikad.

Seega, mida iganes sa teha otsustad, arvesta oma dieedi koostamisel rauda sisaldavad toidud ja raua rikkad toidud. Raua rikkad toidud aitavad teil tagada, et teie keha saaks igal ajal piisavalt hapnikku ning rauda sisaldavad toidud aitavad teil valmistada tervislikku ja maitsvat toitu. Rauasisaldusega toidud ulatuvad puuviljadest lihadeni – vali endale, oma kehale ja toitumiseelistustele sobivad rauasisaldusega toidud.